Molecula

Subfonds 02 - Presó Model - atribuït-

Reference code

CAT ANC 236-02

Level of description

Subfonds

Title

Presó Model - atribuït-

Date(s)

  • 1904-1993 (llacunes importants entre 1904 i 1930) (Creation and acumulation)

Extent and medium

500 m (5000 capses, ca.), paper

Name of creator

Presó Model (1904-1993)

Administrative history

El 3 de juny de 1888 es va posar la primera pedra per a la construcció del l’edifici, però es va inaugurar setze anys després.
Per a dur terme el projecte es va crear una Junta de Construcció. Les despeses van anar a càrrec de l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona. El penalista i magistrat de l’Audiència de Barcelona Pere Armengol i Cornet (1837-1896) va ser l’ànima d’aquella Junta i el teòric del nou sistema penitenciari implantat a la Model. L’advocat Ramon Albó i Martí (1872-1955), seguidor d’Armengol, va pronunciar el discurs d’inauguració del centre i va elaborar el primer reglament aprovat per la Junta Local de Presons. En van ser els arquitectes Salvador Vinyals i Sabater (1847-1926) i JosepDomènech iEstapà (1858-1917).
Tot i que amb els anys l’edifici de la Model ha sofert diverses reformes, l’estructura bàsica no s’ha modificat. Encara manté els trets inicials més singulars: l’estructura radial de les galeries i els grans rosetons que permeten una il·luminació natural. Després de cent anys de funcionament, es preveu el trasllat del centre penitenciari a una nova seu; tanmateix es vol conservar l’edifici, considerat de valor arquitectònic, destinant-lo a altres usos socials.

Scope and content

Es tracta de la documentació del productor principal de fons, el Centre Penitenciari d’Homes de Barcelona. La seva documentació constitueix un subfons a part per tal de diferenciar-la de la documentació d’altres
presons que la Model va acumular al llarg dels anys d’acord amb les seves atribucions.
Dels inicis fins els anys 30 bàsicament és conserven llibres de comptabilitat i control dels recursos materials i econòmics (diaris, majors, comptes d’obligacions, de valors, de medicaments, etc.) i llibres de l’Economat (diaris, comptes generals, comptes d’alimentació i aigua potable, etc.).
De la GuerraCivil, hi ha la sèrie d’expedients personals d’interns (amb més de 13.000) i alguns llibres de comptabilitat general del centre i de l’Economat.
Del Franquisme i la transició (1939-1984) la documentació és abundant i variada, i permet documentar gairebé totes les funcions i activitats del centre: tasques directives, gestió del funcionariat, gestió dels recursosmaterials i econòmics, administració de l’economat, control dels interns i del seu patrimoni, tasques de rehabilitació i assistència sanitària.
De l’etapa actual, a partir del 1984, quan laModel passa a dependre de la Generalitat, només ha ingressat la documentació avaluada de conservació permanent, és a dir, els expedients personals d’interns tancats
definitivament.

Subject access points

Place access points

Name access points

Entities

System of arrangement

Pel que fa a les provinences, la documentació s’ha dividit segons el lloc on es va generar:
2.0 – Presó Model (seu central)
2.1 – Annex Palau de les Missions
2.2 – Annex Poble Nou
2.3 – Annex Sant Elies
2.4 – Colònia penitenciària de Barcelona
2.5 – Colònia penitenciària de Viella
2.6 – Destacament de Sant Sadurní d’Anoia.
Pel que fa a la classificació de la documentació, és aplicable el quadre de classificació funcional comú a tot el fons.

Accruals

Conditions governing access

Conditions governing reproduction

Language of material

Script of material

Language and script notes

Finding aids

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

Alternative identifier(s)

Accession area

Related subjects

Related people and organizations

Related places