Molecula

Presó Model

Identity area

Type of entity

Corporate body

Authorized form of name

Presó Model

Parallel form(s) of name

Standardized form(s) of name according to other rules

Other form(s) of name

Identifiers for corporate bodies

Description area

Dates of existence

1904-1993

History

El 3 de juny de 1888 es va posar la primera pedra per a la construcció del l’edifici, però es va inaugurar setze anys després.
Per a dur terme el projecte es va crear una Junta de Construcció. Les despeses van anar a càrrec de l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona. El penalista i magistrat de l’Audiència de Barcelona Pere Armengol i Cornet (1837-1896) va ser l’ànima d’aquella Junta i el teòric del nou sistema penitenciari implantat a la Model. L’advocat Ramon Albó i Martí (1872-1955), seguidor d’Armengol, va pronunciar el discurs d’inauguració del centre i va elaborar el primer reglament aprovat per la Junta Local de Presons. En van ser els arquitectes Salvador Vinyals i Sabater (1847-1926) i JosepDomènech iEstapà (1858-1917).
Tot i que amb els anys l’edifici de la Model ha sofert diverses reformes, l’estructura bàsica no s’ha modificat. Encara manté els trets inicials més singulars: l’estructura radial de les galeries i els grans rosetons que permeten una il·luminació natural. Després de cent anys de funcionament, es preveu el trasllat del centre penitenciari a una nova seu; tanmateix es vol conservar l’edifici, considerat de valor arquitectònic, destinant-lo a altres usos socials.

Places

Legal status

Functions, occupations and activities

Mandates/sources of authority

Internal structures/genealogy

General context

Relationships area

Control area

Description identifier

Institution identifier

ANC

Rules and/or conventions used

Status

Level of detail

Dates of creation, revision and deletion

Language(s)

Script(s)

Sources

Maintenance notes