Código(s) de referencia
Nivel de descrición
Título
Data(s)
- 1904-1993 (llacunes importants entre 1904 i 1930) (Acumulación)
- 1890-1993 (Creación)
Extensión e medio
Nome do creador
Biografía
Repositorio
Alcance e contido
El fons conté sobretot la documentació generada per la PresóModel durant el Franquisme (1939-1975).D’aquesta època, està ben documentat el funcionament i les activitats pròpies del centre, tant si tracten d’aspectes generals (direcció, administració, comptabilitat, personal que hi treballa, recursos
materials) com si deriven de la funció específica de l’establiment penitenciari (control dels interns, alimentació i venda directa d’articles, assistència sanitària, patrimoni dels interns, rehabilitació). Per la seva continuïtat cronològica i riquesa informativa, cal destacar els llibres d’actes (1939-1972) de la Junta directiva del centre i els expedients personals dels interns (1939-1975). Els llibres de comptabilitat del centre i de l’economat documenten la gestió econòmica sobretot entre 1940 i 1960.
De l’antiga presó, el precedent de laModel, es conserva molt poca documentació i tota fa referència a ordres de llibertat de 1890. Pel que fa als annexos, colònies i destacament penitenciaris, només hi
ha documentació de primers dels anys quaranta, quan el centre va tenir més població reclusa. La documentació fa referència a les gestions puntuals que sota el control de la Model es duien a terme en aquests llocs de reclusió (serveis diaris dels funcionaris, racionament d’aliments, recompte d’interns, entre d’altres).
La documentació de les presons de partit de Manresa,Mataró, Sabadell, Terrassa i Vic, majoritàriament també és dels anys quaranta, tot i que hi ha alguna documentació anterior i posterior. En tots els casos, la sèrie més voluminosa és la d’expedients d’interns. De la Comissió Provincial de Llibertat Vigilada se n’ha conservat la documentació més important: els llibres d’actes de 1939 a 1966.
Puntos de acceso á área temática
Puntos de acceso ao lugar
Nome dos puntos de acceso
- Centre Penitenciari d'Homes de Barcelona (Creador)
Entities
Sistema de arranxo
El fons es divideix en 8 subfons, segons la provinença de la documentació:
1. Presó Vella
2. Presó Model (amb els annexos del Palau de les Missions, Poble Nou i Sant Elies, les colònies de Barcelona i Viella i el destacament de Sant Sadurní d’Anoia)
3. Presó de partit de Manresa
4. Presó de partit de Mataró
5. Presó de partit de Sabadell
6. Presó de partit de Terrassa
7. Presó de partit de Vic
8. Comissió provincial de Llibertat Vigilada
D’altra banda, la documentació de cada subfons està classificada segons un quadre de classificació funcional. El primer nivell de classificació inclou els grups de sèries següents:
1. Coordinació General
2. Gestió de recursos humans
3. Gestió de recursos materials/econòmics
4. Economat i alimentació
5. Retenció i custòdia dels interns
6. Patrimoni dels interns
7. Rehabilitació
8. Sanitat i higiene
Aquestes funcions generals es poden subdividir en activitats i subactivitats, segons el cas. Només en el cas del subfons Presó Model hi ha documentació de tots els nivells de classificació.
Acumulacións
Condicións que rixen o acceso
Condicións
Idioma do material
- Catalán
- Español
Escritura do material
Language and script notes
Català, quan el centre depèn de l’administració de la Generalitat de Catalunya, és a dir, entre 1936 i 1939 i a partir de 1983, arran dels traspassos de serveis en matèria penitenciària.
Instrumentos de descrición
Existencia e ubicación de orixinais
Existencia e localización de copias
El fons Pere Armengol i Cornet (CAT ANC 559) conté documents sobre el món penitenciari al segle XIX i la seva reforma, així com sobre la Junta de Construcció de la Presó Model.
El fons Pere Bosch i Gimpera (CAT ANC 66) conté informació sobre els Serveis Correccionals a Catalunya durant la Segona República.
El fons Delegació Provincial a Barcelona del Patronat de Nostra Senyora de la Mercè (CAT ANC 229) aporta informació sobre el control dels presos en llibertat condicional durant el Franquisme.