Molecula

Fonds 02.098 - Parròquia de Santa Maria de la Pobla de Claramunt

En lo present llibre se a...

Reference code

CAT AEV 02.098

Level of description

Fonds

Title

Parròquia de Santa Maria de la Pobla de Claramunt

Date(s)

  • 1518/07/04 - 1936/01/12 (Creation and acumulation)

Extent and medium

1,32 m (43 unitats documentals compostes).
Suport: paper
Mides: foli i quart

Name of creator

Parròquia de Santa Maria de la Pobla de Claramunt (986 -)

Administrative history

La parròquia de Santa Maria dela Pobla de Claramunt va pertànyer al bisbat de Barcelona fins el 1957, any en què fou integrada al bisbat de Vic. Santa Maria de la Pobla de Claramunt sorgeix com a parròquia a redós del castell de Claramunt. La primera església parroquial fou la de Santa Maria de Claramunt, documentada des de l'any 986 i edificada dins el clos murallat del castell. El 1463, durant la guerra dels Remences, el castell de Claramunt fou enderrocat i també s'enderrocà parcialment l'església. Per aquesta causa es transferí la funció parroquial a l'església de la Santíssima Trinitat, construïda el 1379 al nucli urbà medieval de la Pobla, al peu de la muntanya del castell, on també es traslladaren els retaules i les imatges. Acabada la guerra i reconstruïda l'església del castell entre 1465 i 1492, els feligresos es negaren a retornar-hi les funcions parroquials. Durant els segles següents es portaren a terme diferents reformes i enriquiments de la capella de la Trinitat. A mitjan segle XVIII es plantejà la necessitat d'ampliar la capella, que s'havia fet petita i estava en males condicions, però finalment s'optà per construir un temple nou davant de l'esmentada capella. El nou temple s'inicià el 1789 i es va acabar el 1794. El segle XIX es portaren a terme diferents reparacions i reformes, com també després de la guerra civil de 1936-1939, en què l'església parroquial fou saquejada.

La parròquia de la Pobla tenia com a sufragànies, al principi del XVII, les parròquies de Sant Hilari de Vilanova del Camí, Sant Martí de Carme i Sant Joan de la Torre de Claramunt. Al principi del XVIII, a banda d'aquestes, apareix esmentada la de Sant Salvador d'Espoia o Vilanova d'Espoia, com a sufragània, encara que aparentment la funció pastoral d'Espoia es feia a Sant Joan de la Torre. El 1729, el nucli de la Font dela Reina, que era terme de Capellades però parròquia dela Pobla, fou segregat i ajuntat a Capellades. Segons el "Diccionari d'història eclesiàstica de Catalunya", Sant Martí del Carme se segregà de la Pobla de Claramunt el 1779, mentre que Vilanova del Camí s'hauria segregat el 1851, encara que a la documentació del fons al principi del segle XIX, consta com a sufragània de la Pobla de Claramunt només la parròquia de Sant Joan de la Torre de Claramunt. Aquesta darrera s'emancipà el 1868, deixant de dependre de la Pobla, i en la modificació de límits diocesans de 1957 va romandre al bisbat de Barcelona.

Scope and content

La documentació conservada són només llibres sacramentals i alguna documentació notarial fragmentària que era dins d'aquests llibres.

Subject access points

Place access points

Entities

System of arrangement

Sèries cronològiques de baptismes, confirmacions, matrimonis i defuncions. La documentació notarial fragmentària s’ha agrupat deforma factícia en una única unitat.

Accruals

Pot anar-se incorporant documentació procedent de la parròquia.

Conditions governing access

La part del fons dipositada a l’AEV no està sotmesa a cap limitació de consulta.

Conditions governing reproduction

Reproduïble.

Language of material

Script of material

Language and script notes

Finding aids

Catàleg de fons parroquials de l’Arxiu Episcopal de Vic (Inventari-catàleg manual elaborat en la seva primera versió el 1984 per Miquel S. Gros, Josep M. Masnou i Ramon Ordeig,en l’actualització de 2005 s’hi incorporà aquest fons).
Està organitzat per topogràfics alfanumèrics significatius: a cada unitat física se li atribueixen les lletres que representen les tipologies que contenen, (A: Baptismes, B: Confirmacions, A-B: Baptismes i confirmacions,...) i el número d’ordre cronològic entre les unitats de continguts
homòlegs (A-B/1, A-B/2,...). De cada unitat física consten les dates extremes.

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

La part més moderna del fons encara és a la parròquia. Per tot el període anterior a l'any 1957 la documentació complementària de relació amb el bisbat, visites pastorals, etc., es troba al l’Arxiu
Diocesà de Barcelona ja que la parròquia depengué del bisbat de Barcelona fins aquesta data en què s'incorporà al bisbat de Vic.

Publication note

Alternative identifier(s)

Accession area

Related subjects

Related people and organizations

Related places