Área de identidade
Tipo de entidade
Forma(s) autorizada(s) do nome
Forma(s) paralea(s) do nome
Forma(s) normalizada do nome, dacordo a outras regras
Outra(s) forma(s) de nome
Identificadores para institucións
Área de descrición
Datas de existencia
Historia
La primera notícia que tenim de la institució notarial de Castelló d’Empúries consisteix en un privilegi del rei Pere II de 6/8 de març de 1210, com a resultat del tractat d’agregació del comtat d’Empúries a la confederació catalanoaragonesa, en el qual es pactà que el comteHug IV conservaria les regalies i la sobirania del comtat. Entre les regalies reservades
al comte hi havia precisament la facultat de crear notaris públics. En realitat a Castelló existiren dues notaries públiques que eren propietat del comte d’Empúries. Aquestes dues notaries no es podien agregar ni ajuntar en una de sola, i els notaris de l’una no podien associar- se amb els de l’altra, encara que això no impedia que un determinat
notari passés successivament de l’una al servei de l’altra. Ambdues tenien caràcter públic i eren totalment independents de l’escrivania de la cúria comtal, el fons documental de la qual alimentà l’arxiu que avui es conserva a l’Arxiu Ducal de Medinaceli, dins la secció “Ampurias”.
En el transcurs dels anys les dues notaries es conegueren amb els noms d’en Bofill i d’en Mallén, respectivament. La primera vegada que trobem el nom de la d’en Mallén, entre la documentació conservada, és en un llibre del notari Pere Serra de l’any 1294. L’any 1544 la notaria d’en Mallén havia passat a la Comunitat de Preveres de l’església major de la vila de Castelló, mantenint el caràcter de pública. A l’altra notaria pública, coneguda amb el nom d’en Bofill, s’hi constata la presència de notaris substituts, des de l’any 1279.
Els notaris i els escrivans es van associar a la confraria de comerciants i botiguers de Castelló, fundada el 1427, i posteriorment van constituir el Col·legi de notaris públics de la vila de Castelló i el comtat d’Empúries, documentat a partir del 1512. El Col·legi gaudia del privilegi d’exclusivitat de competències en l’àmbit de la seva jurisdicció i va subsistir fins a la moderna organització del Notariat, l’any 1862.
A la demarcació notarial de 1866, a Castelló d’Empúries se li assignà una notaria, que fou suprimida temporalment en la demarcació de l’any 1929.
Lugares
Estatuto xurídico
Funcións, ocupacións e actividades
Mandatos/fontes de autoridade
Estructura/xenealoxía interna
Contexto xeral
Área de relacións
Área de control
Identificador da descrición
Identificador da institución
Regras e/ou convencións usadas
Estado de elaboración
Nivel de detalle
Datas de creación, revisión ou eliminación
Idioma(s)
- Catalán